Heerlijk - Reisverslag uit Dakar, Senegal van Birgitte Broek - WaarBenJij.nu Heerlijk - Reisverslag uit Dakar, Senegal van Birgitte Broek - WaarBenJij.nu

Heerlijk

Door: birgittesenegal

Blijf op de hoogte en volg Birgitte

11 April 2012 | Senegal, Dakar

Zo na een nachtje in kaolack zijn we met de sept place (een taxi waar inclusief de chauffeur 8 mensen in gepropt worden) terug gegaan naar Dakar. Dit is echt veel goedkoper reizen en goed te doen. Om in de sept place te komen moet je wel eerst naar le garage. Dat is de verzamelplaats voor deze taxi's. Maar niet alleen voor taxi's maar ook voor vele verkopers en bedelaars. Maar daar zijn wij inmiddels niet meer van onder de indruk en het systeem van 7 place werkt heel goed. De auto's zien er niet uit en als je pech hebt deel je de taxi met kippen of geiten:-) maar wij hadden 3 keurige dames, een kindje, 2 mannen en wij in de auto. Niemand rook sterk en het was bewolkt dus met een windje erbij (arko) ook lekker koel. Aangekomen in Dakar kiezen we weer voor hetzelfde hotelletje. Zij bieden ons dan de luxe kamer aan met bad en douche een kingsize bed, tv wifi en koelkast en ontbijt voor €35,00 per kamer. Eten en taxi is niet duur hier, dus hier kunnen we het gemiddelde weer even laten zakken :-). Gisteren zijn we naar de haven geweest en hebben kaartjes voor de boot vrijdag geregeld. De slaapplekken waren op, dus we hebben een stoel. Jammer want de bootreis duurt 16 uur ebenist grotendeels in de nacht. Maar we hebben voor hetere vuren gestaan, dus daar zitten we niet mee. Daarna zijn we naar ons favoriete terrasje gegaan van waar je van bovenaf het gekrioel van de stad kunt aanschouwen. Heerlijk gegeten en daarna terug naar het hotel en aan onze kaartcompetitie gewerkt. Ik win, Yeah! Vandaag hebben we lekker gerelaxed en zijn naar het rijke deel van Dakar geweest om eens te kijken wat daar allemaal te koop is. Daar zijn geant casino's (de frankrijkgangers kennen ze wel) en is alles te krijgen wat je op straat niet altijd vindt (geitenkaas bijv). Maar toch is het gehandel de stalletjes op straat leuker en daar is toch ook alles wel voorhanden. We zijn vanuit het winkelcentrum doorgelopen naar het strand van N'gor. Daar hebben we heerlijk wat gedronken en een meloentje gegeten en gedeeld met wat bedelkindjes. Weinig verkopers hier en ook niet opdringerig. Mijn begouma dara maakt ook wel indruk als ze wel blijven hangen. Dan is het meteen duidelijk en lopen ze door. Op het strand is uitzicht op het eiland en veel activiteit. Lekker was het.
De dagen zijn relaxed nu we snappen hoe de stad in elkaar zit, hoe het vervoer werkt en wat de leuke plekjes zijn. Zo komen we de wachttijd voor de boot naar het zuiden prima door.

Ik was nog vergeten te vertellen over een leuke ervaring. Onderweg naar St. Louis heb ik foto's gemaakt van een paar vrouwen. Zij vroegen erom en of ik ze dan wilde laten printen in de stad en even langs kwam brengen. Ik heb gezegd dat we niet terug kwamen maar dat ik ze wel wilde opsturen. Dus ik had de foto's in mijn tas zitten om te verzenden, maar door de Pasen was de post dicht en kon ik het niet versturen. Komen we ineens toch door dat dorpje dus ik kon de foto's toch zelf afleveren. Ik heb nog nooit mensen zo blij gezien met zoiets kleins. Moeders kwam erbij, helemaal trots op haar kinderen. De dames werden gefeliciteerd door dorpsgenoten en wij moesten blijven eten. Lief hè. Zulk glunderen. Uitbundig lachen etc. Echt onvergetelijk.

Dat is ook Afrika, nog zo dankbaar voor kleine dingetjes. Een stukje appel of meloen voor een paar kinderen die zich een rotje werken.
Kinderarbeid komt hier veel voor, maar dan kleinschalig voor de familie. Helaas gaan heel veel kinderen niet naar school in Senegal. Environment de grote plaatsen is het onderwijs erg basic en vaak is er geen aansluiting op vervolgonderwijs. Soms spreek je iemand in een kansarme situatie die graag verder zou willen, maar het is niet eenvoudig om uit te breken.

In dakar is in elk geval geld zat!! En sommigen laten dat ook graag zien, met veel te dikke auto's, opgedofte kapsels en skyscraper hoge hakken in het fijnstoffelijk van de stad, waar ze geen stap kunnen zetten omdat niet een stoep bruikbaar is. Heerlijk al die contrasten.
Nou lieve mensen wij eten vanavond banaan, pinda's en stokbrood met chocopasta en morgen zoeken we een Indiaas restaurant op. Weinig Afrikaans dus, maar dat kan hier nog. In het zuiden zal dat minder zijn. Maar dat is niet erg want Afrikaans eten is heerlijk. Dag dag., kus

• 11 April 2012 - 21:23

Leonore:

Klinkt inderdaad heerlijk. Kus

• 12 April 2012 - 13:50

Anja:

Hebben jullie oordoppen bij je voor de boottrip? Misschien handig voor toch nog kans op een beetje slapen in de stoel. Ik kan me herinneren dat er veel tv schermen hangen en die zouden zomaar de hele nacht aan kunnen blijven. En natuurlijk de kans op snurkende mensen in je buurt !
    Dat hotelletje klinkt zeker goed zeg, lekker luxe !
    Hebben jullie een verrekijker bij je, leuk voor de ochtend op de boot als je langs de eilandjes en dorpjes vaart voordat je Ziguinchor nadert. Ik beleef alles opnieuw door jullie avonturen !!! dank dank ! Bises !